Онкологичните заболявания за все по-разпространени в световен мащаб, а прогнозите за

...
Онкологичните заболявания за все по-разпространени в световен мащаб, а прогнозите за
Коментари Харесай

Причините за рака - кое е истина и кое - не съвсем

Онкологичните болести за все по-разпространени в международен мащаб, а прогнозите за близкото бъдеще са още по-притеснителни. Затова и от ден на ден проучвания са с акцент върху причинителите на рак в всекидневието, с цел да сме по-добре осведомени за съответната предварителна защита. Но в цялото това море от информация постоянно можем да се заблудим.
 Лененото семе и рискът от рак на гърдата - каква е връзката
Предпазва ли лененото семе от рак на гърдата

Още една причина да го консумираме постоянно

Изгорели филии

Вероятно сме чували, че в случай че ядем прегорели филии и храни, препечени на барбекю, това може да докара до рак. Причината за изказванието е веществото акриламид - химикал, който се среща в храните, приготвени на висока температура. За него се счита, че е канцерогенен, само че и тук, както в доста други случаи, решаващо е количеството.

От Cancer Research UK настояват, че няма задоволително научни сведения, които да потвърждават директна връзка сред потреблението на храни със наличие на акриламид и развиването на онкологични болести. А това, че е канцерогенен, е потвърдено единствено при животните, и то в доста огромни дози.

А учени от Cambridge University допускат, че може и при хората да има същия резултат, само че в случай че ядем по 320 прегорели филии дневно. И се обръща повече внимание на това, че не методът на подготвяне, а типът на храната, която консумираме, в действителност води до отрицателни последствия за здравето. Защото беконът да вземем за пример е нездравословен самичък по себе си, а не тъй като го ядем изгорял да вземем за пример.
 Снимка 655249

Балансираната диета с много зеленчуци, плодове и храни с високо наличие на фибри пък потвърдено може да ни помогне да понижим риска от рак.

Стрес

Често сме чували, че стресът разболява. И в доста случаи това е правилно. Но когато става дума за онкологични болести, науката няма безапелационни доказателства за сходна взаимовръзка.

Според извършено във Англия, доста дами считат, че стресът е станал причина да ги диагностицират с рак на гърдата. Но измежду 100 хиляди дами не са открити доказателства, че това в действителност е по този начин. Същите са изводите и за възможна връзка сред напрежението на работното място и рака на дебелото черво, белия дроб и простатата.

Въпреки това, публикация от 2022 година показва, че има връзка сред напрежението, високите равнища на кортизол и откриването на ракови формирания. Това кара учените да допускат, че не толкоз самият стрес, колкото някои последици от него могат да доведат до отключване на онкологични болести. Като живеем под стрес да вземем за пример има по-голяма възможност да се поддадем на нездравословните привички.
 Снимка 622411

Посладители

Те са в огромна част от продуктите, които консумираме всекидневно, и е много мъчно да ги избегнем. А сигурно сме чували, че могат да ни докарат съществено проблеми, измежду които и. Миналата година даже СЗО ги окачествени като " евентуално канцерогенни ", отпред с аспартама. 

Но въпреки всичко мнението на специалистите е, че би трябвало да приемаме изкуствените подсладители в огромни количества, с цел да могат в действителност да станат причина за онкологично заболяване.

Например Европейският орган за сигурност на храните дефинира като " допустим " дневният банкет на към 14 кутии диетична газирана напитка за човек с тегло 70 кг. Това значи, че болшинството от хора едва ли употребяват подсладителите в сходни количества, в които те се трансформират в канцерогенни.

Пластмасови бутилки

Напитките с изкуствени подсладители постоянно идват тъкмо в тях. А количеството микро- и нанопластмаса, което гълтаме всекидневно, е в действителност притеснително. Бисфенол А, прочут също като BPA, е химикал, в пластмасови бутилки и опаковки, за който се счита, че прониква в храната и напитките и нарушава хормоните. 
 Снимка 648751

В резултат на това той е мощно обвързван с редица здравословни проблеми, в това число с репродуктивното здраве, диабет и затлъстяване, само че е изрично потвърдено, че ги предизвиква. Въпреки че изследванията демонстрират, че химикалът има причиняващи рак резултати, тези опити се вършат с животни или с човешки кафези в лабораторни условия, а се допуска, че в реалност взаимоотношението е по-различно и вредата не е чак толкоз огромна. А и към този момент огромна част от употребяваната пластмаса не съдържа ВРА, написа Daily Mail.
 Рибата, ракът на дебелото черво и какъв брой постоянно би трябвало да я консумираме, с цел да се предпазим
По какъв брой риба би трябвало да ядем седмично

Вкусно и потребно

Мобилни телефони

И това е една доктрина, която е не от през вчерашния ден и от през днешния ден, а от десетилетия - че електромагнитното лъчение от устройствата може да аргументи рак. Да, мобилните телефони работят посредством изпращане и приемане на електромагнитни талази, само че специалисти настояват, че това излъчване е прекомерно едва, с цел да докара до увреждане на ДНК-то. Но въпреки всичко към момента няма категорични доказателства нито за едната, нито за другата версия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР